Полезни статии

1

Как да изберем подходящ електрически отоплител?

08.10.2017 г.

Отоплителният сезон предстои съвсем скоро и е време да се помислим на какъв тип отопление ще се спрем тази година. Един от най-предпочитаните варианти, е чрез конвектор. Той е толкова популярен, защото е много достъпен, лесен за употреба и за монтаж. Съвременните, модерни конвектори са създадени така, че да бъдат максимално енергийно ефективни, като пестят големи суми сравнено с печки тип духалка. Друго голямо предимство на конвекторите е това, че не изсушават въздуха, идеални са за хора с дихателни проблеми и не създават течение.

Как работи електрическия конвектор?:
Конвекторите са електрически отоплителни тела, които затоплят помещението, в което са монтирани, разчитайки на естественото движение на топлия въздух, наричано още „конвекция“. Тези уреди нямат вентилатор, което ги прави практически безшумни. Снабдени са с нагревателен елемент, монтиран в долната част на уреда. Свободно преминаващият покрай него въздух се загрява и следвайки природните закони се издига нагоре и напуска уреда през специални отвори в корпуса. Равномерното разпределение на топлината във въздуха осигурява комфорт в помещенията без пряко да се усеща въздушната струя.
 
Как да изберем най-подходящата мощност?
При изчисляване на мощността, която е необходима, за да се затопли ефективно дадено помещение е препоръчително да се вземе предвид не само обемът на стаята, но и изложението ѝ, видът на строителната конструкция, наличието на топлоизолация и допълнителни източници на топлина, площта на прозорците и др. Нашата препоръка е да направите приблизително изчисление на база квадратурата на помещението, като вземете стандартна височина до 2.6 м2 и след това предвидите за всеки квадратен метър по 100W. Ако стаята е 20 м3, на Вас ви е необходим отоплител с мощност 2000W.
 
Какъв термостат да изберем?
Всеки вид термостат има своите предимства и Вие трябва да направите избор спрямо нуждите си. Стандартният електромеханичен термостат е изключително лесен за работа, поддържа постоянна температура в помещението и оптимизира разхода на енергия. Електронният термостат поддържа зададената температура с точност +-0,05°С и намалява енергийните разходи с до 35% в сравнение със стандартните термостати. Цифровият електронен термостат прецизно управлява уреда и автоматично превключва между комфортен и икономичен режим, като осигурява постоянна температура в помещението, но и значително намалява разходите за отопление. Ако изберете управление с вграден седмичен или дневен програматор, това ще намали допълнително разходите Ви и в същото време ще имате възможността да настройвате различни режими и температури по часове и дни от седмицата спрямо Вашите навици.
Важно е да се отбележи, че за да е максимално ефективно отоплението с електрически отоплители и съответно да се плащат разумни сметки за ток е необходимо да не се изключват, когато няма хора в помещението. Когато то е празно трябва да се зададе просто по-ниска от комфортната за човека температура, която ще се поддържа с минимално електро потребление. Ако в помещението се поддържа температура от 22°C, когато в него има хора, при излизането им за по-дълъг период от време- 5-6 часа е препоръчително да се намали зададената температура до 16-17°C, но не и да се изключи уредът. По-късно, когато отново има хора и се увеличи температурата до 22°C, разликата от 5-6°C ще се компенсира много бързо от конвектора, в сравнение ако трябва да се компенсира разлика от 10-12°C- каквато е обикновено температурата в неотопляемо помещение.
 
Какъв вид отоплител да изберем?
Класическият конвектор е добър избор, когато не сте готови да направите по-голяма първоначална инвестиция. Конвекторите с вградена акумулираща плоча, която се нагрява от затопления въздух и отдава топлина, когато нагревателят изключи, са отличен избор, ако искате да намалите допълнително енергийните си разходи с до 50%. Най-доброто, което можете да изберете за Вашия дом са конвекторите ESD-C, в които има вградена керамична плоча, която съхранява топлината почти без никакви топлинни загуби и когато радиаторът достигне оптималната си температура, термостатът изключва и керамичната плоча започва да отдава топлина за около 40 минути, в зависимост от температурата, на която е настроен уредът. Благодарение на дизайна си, конвекторитеESD-C имат голяма топлоотдаваща повърхност, която като се нагрее, заедно с плочата осигурява комбинация между акумулирана, лъчиста и конвекционна топлина.