ОТДАДЕНИ НА КАЧЕСТВОТО!
Блог
18.09.2017

6-те основни разлики между емайлирани и неръждаеми бойлери

Кой е най-подходящ за мен?

Когато купуваме бойлер, очакваме той да ни служи вярно дълго време, и да ни бъде лесно и комфортно да го използваме, без да се налага да го мислим. Така, че е важно да се задълбочим за повече критерии от просто мощност и литражи.


1. Материалите, които се влагат за изработването на водосъдържателя
Емайлът като защита
Основната функция на емайла е да защити повърхността на водосъдържателя от корозия. Идеята е да се използва по-евтин тип стомана, която да се емайлира, като по този начин се осигури конкурентно предимство на база цена на крайния продукт.
За тези, които не знаят в основата на емайла е пясъкът - минерални и органични съединения (глина, полимери, гранулирано стъкло…), към които има добавени подобрители. По химични свойства емайлът прилича на стъклото – неутрален е и не взаимодейства с водата и нейните съставки (варовик, котлен камък). Съдържанието на кварц пък, гарантира запазването на чистотата й.
В зависимост от технологията на производство, емайлирането е два вида:
   Течно емайлиране - Определено количество емайл бива поставено във водосъдържателя и чрез равномерни движения се нанася по цялата повърхност. Недостатък - емайлът не може да се разнесе равномерно, следователно слоят не е еднакво дебел.
   Прахово емайлиране - Водосъдържателят е зареден с отрицателни частици, а емайлът с положителни и те се привличат. Предимство - много равномерен слой и малки загуби на емайл.
След емайлирането, водосъдържателят се изпича на висока температура и така пясъкът се превръща в емайл.

Inox-ът не е просто цвят
Иноксовите (неръждаемите бойлери) се изработват от стомана с марка 316L. Това e аустенитна, хромникелова стомана, съдържаща молибден. Тя е немагнитна, с висока якост и няма нужда от допълнителен предпазен слой за корозионна защита. Този вид стомана е с приблизителен състав 16-18% Cr (хром) и 11-14% Ni (никел) и 2-2,5% Мо (молибден), добавен за повишаване на корозионната устойчивост. Неръждаемата стомана, клас 316L е позната и като медицинска стомана. Повърхността на изработените от нея изделия остава чиста и блестяща по време на целия им експлоатационен живот и не оказва вредно влияние на човешкото здраве. Именно затова се използва и при изработката на уреди, които имат пряк допир до хранителни продукти или питейна вода, както и стоки, които влизат в контакт с човешкото тяло.


2. Устойчивост на шокови промени

Емайлираните водосъдържатели са по-малко издръжливи на температурни шокове, в сравнение с иноксовите такива. При много висока температура на водата във водосъдържателя или при температурен шок, емайлът може да се напука. Така водосъдържателят става уязвим на корозия и ръжда, особено, ако магнезиевият анод е изхабен. При водосъдържателите от неръждаема стомана няма такава опасност. Те са напълно устойчиви на корозия и ръжда, без да е необходима допълнителна защита.


3. Влиянието на киселинноста на водата

Силно киселинната вода е една от най-често срещаните причини за пробиването на емайлираните бойлери. Ако и вие живеете в такъв район: София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Смоля, Враца, Лом, Видин, Карлово и др., силно ви препоръчваме да си закупите неръждаем бойлер. При него силно киселинната вода не може да навреди с нищо на водосъдържателя.


4. Допълнителна поддръжка

За да се повиши устойчивостта на емайлирания водосъдържател се използва т.нар. анодна защита. Ефективността й изисква смяна на магнезиевия анод средно на 2-3 години в зависимост от вида и качеството му. Ако бойлерът ви още е в гаранция, тази подмяна трябва да бъде извършена от оторизиран сервиз, което е свързано с допълнителни разходи.


5. Гаранционен срок

Гаранционният срок варира при различните производители, но този на емайлираните бойлери е почти двойно по-кратък от колкото този на бойлерите от неръждаема стомана. Иноксовите бойлери Тедан са с 10 години пълна гаранция, което ви гарантира минимум 10 години безгрижна експлоатация на вашия уред.


6. Цената

Иноксовите бойлери са малко по-висок ценови клас от емайлираните такива. Разликата идва от качеството на влаганите материали за водосъдържателя. Иноксовите бойлери издържат много повече, така че си гарантирате с тях по-дълъг живот на вашия бойлер. Разбира се, всеки прави сам за себе си избора, но тези от вас, които са сменяли бойлер, знаят с какъв дискомфорт е съпроводена цялата процедура, за това според нас колкото по-рядко ви се налага – толкова по-добре.