ОТДАДЕНИ НА КАЧЕСТВОТО!
Блог

Как да изберем подходящ електрически конвектор?

Добре е да знаете първо как всъщност работят електрическите конвектори. Те отопляват помещенията с помощта на естественото движение на топлия въздух. Нагревателят е монтиран в долната им част. Той загрява въздуха. Топлият въздух се издига и излиза през отворите в тялото на конвектора, докато през това време нагревателят продължава да загрява преминаващия покрай него въздух. Така  топлината в помещението се разпределя равномерно.

За да направите добра покупка, е важно предварително да знаете колко мощен конвектор ще Ви трябва. Това се изчислява, като се взимат предвид обема и изложението на помещението, наличието и вида на топлоизолацията, вида на строителната конструкция, броя и площта на прозорците, наличието на допълнителни източници на топлина.

Можете сами да направите приблизителни изчисления, базирани само на обема на помещението. Смята се, че в идеалния случай ( помещение с добра изолация и ПВЦ или алуминиева дограма ) са необходими около 45W за отопление на 1куб.м.

В общия случай се разглежда формулата:

 

            „Кубатура на помещението“ x „мощност за отопление на 1кубичен метър“ = „необходима мощност за отопление“

 

Тогава, ако вземем например едно помещение от 20м2 с височина 2.5м и с добра изолация:

20x2.5x45 =   2250W е необходимата мощност за отопление

Тази схема е подходяща за помещения със стандартна височина (от 2.4 m до 3 m) с намаляване на температурата на улицата до -20 градуса. След като се справите с тази задача, работата е наполовина свършена. Остава да решите с  какъв термостат да бъде електрическият конвектор.  

 

Електрически конвектори с механичен термостат. Този термостат е лесен за управление и с  него поддръжката на постоянна температура в стаята зависи от вас. Предпочитат го потребители, които не могат да си позволят към момента електрически конвектор с електронен термостат. Подходящ е за помещения като дневна и хол. Ако обичате да спите на топло и искате електрически конвектор за спалнята, то моделите с механичен термостат не са най-добрата идея.

Електрически конвектори с електронен термостат. Конвекторите с такъв термостат са подходящи за всички видове помещения, включително спални и детски стаи. Вие задавате температурата предварително и тя се поддържа автоматично с точност до 0.1°C. Този тип конвектори Ви помагат да спестите до 15% от потреблението на енергия, в сравнение с конвекторите с механичен термостат.

Електрически конвектори с цифров електронен термостат. Тези модели обикновено са най-скъпи, но определено си заслужават инвестицията. С тях намалявате потреблението на енергия до 25%. Особено подходящи са за детска стая, защото превключват автоматично между основен и икономичен режим, спрямо температурата в помещението. Така няма опасност детето ви да стои в прекалено топла и прекалено студена стая. Температурата винаги е тази, която Вие сте преценили за подходяща.

Напомняме, че за баня и кухня се предлагат отделни модели конвектори, съобразени със специфичните функции на тези помещения. Лъчистите конвектори за кухня имат функция за бързо изсушаване и висока устойчивост на влага. Конвекторите за баня също са влагоустойчиви, въздушният им филтър се почиства без да е нужно да демонтирате уреда от стената.